Adventsljus i den afrikanska natten

NyheterSkapad av Margareta Edin 03 dec, 2009 11:07
Lördagkväll hade jag lite Advents bjudning. Det blir ju stämning bara man väntar på att det blir mörkt, tänder ljusstaken och Adventsstjärnan och sätter på julmusik. Det blev nybakta lussekatter, hemmagjorda pepparkakor och risgrynsgröt ..
Här firar man ej Advent så i kyrkan fanns ingen julstämning.

Måndag 23 nov anlände David Kubusa från Kenya och Lena Lilja från Dar en dag försenade Söndagsplanet från Nairobi blev inställt och Lena som anlände från Dar till Mwanza fick snällt stanna där och vänta på Mr David.
De kom för att göra en utvärdering av verksamheten på Nkinga sjukhus som Läkarmissionen och PMU beställt.

Utvärderingen fortsatte. Det blev intensiva dagar. Alla gillade vi verkligen denne duktige och erfarne ”kille”. Det märktes verkligen att han varit med förr. Han läste snabbt av läget.
Lena som hjälpte honom fick samtidigt mycket detaljerad information om verksamheten här , som hon får nytta av i sitt lobbyarbete för FPCTs sjukvård.
De åt sina måltider hos mig så det blev många bra trevliga samtal.

Tisdag 24 nov var det födelsedagskalas hos studenterna. Ulrika fyllde år Ellen lyckades fixa en underbar tårta med daijm-chokladkräm hemmagjord av honung, riktigt smör,,socker, lite vit choklad och mycket choklad pulver . Det blev mango fyllning inuti och en blomma av mangoskivor.

Tyvärr fick vi slåss med flugor i mängd … gick ej att räkna dem. Just nu är det otoligt mycket flugor överallt pga av att det börjat regna. Vi tröstar varandra med att det snart blir bättre eftersom bara r regnet sätter fart ordentligt blir det mindre flugor.
SE Bild på min tårtbit+ sked. och Ulrika och Ellen

Fredag 27 nov var jag inbjuden till Tasengwas Teologiska Seminarium. Det var examen för den ettåriga engelska kursen, swahilikursen i teologi och 3 åriga diplomkursen i teologi. 350 gäster var inbjudna men alla kom inte tror jag.
Vi kom nästan 30 min försent ( vi trodde det var ”afrika tid” men det hade började prick 9:00 ) .Vi hann dock ändå vara med om det mesta, eftersom vi satt där i 6 tim innan alla programpunkter var klara.
Jag blev så glad att se Esta från Chagana. Hennes man har sponsrat henne att gå den ett årig kursen .
Det blev en glad livlig, härlig examensdag. En färgsprakande härlig glad tillställning.

Det var så roligt att träffa Maggan o Torbjörn Engman som var inbjudna hedersgäster från Stockholm. Maggan var klass föreståndare för diplomakusen när de började för 3 år sedan.

Lördag morgon tidigt hämtade jag nya gäster Prof. Anders Hugosson från Jönköpings Universitet och hans kollega Margot Rolandsson från Karlstads Universitet. De jobbar med förebyggande tandhälsovård.
Jag ska berätta i nyhetsbloggen www.nkinga senare om vad de gjort här och planer för framtiden.

Jag behövde betala några flygbiljetter.Vi blev då inbjudna av Mr Nassaro som förestår Presicion Air kontoret i Shinyanga till hans hus på kaffe. Det var roligt. Vilket kakfat + mango juice + grillat kött kanske get eller får trodde Anders. Tyvärr smakade jag endast bara en bit.

Söndag em firades ”Lill-Maggan” Annas och Nashons dotter sin ettårsdag. Jag lyckades göra en mangopaj i min nyinköpta mikrovågs ugn. Gasflaskan till spisen var tom. Jag satte ett tomtebloss istället för ljus.
Vi blev bjudna på chips, kuku o ris först. Anders och Margot följde med och uppskattade verkligen att få gästa ett TZ hem. Födelsedagsbarnet fick en söt klänning.

Allt för denna gång. Ska köra till Shinyanga och hämta Sara …. jättekul!

Maggan

Lämna ett svar