De svenska studenterna

NyheterSkapad av Margareta Edin 02 nov, 2009 20:08
Jag tror ni redan förstått att vi haft många besök av studenter på Nkinga sedan i början av sept..

Först kom 5 st sjuksköterskestudenter från Vårdhögskolan i Jönköping .
Josefin o Sussane gjorde sin MFS (Minor Field Study) genom att kolla upp hur man sätter PVK (perifer ven kateter) på patienterna.
Det blev en inte alltid så enkel uppgift, Ibland var det svårt att få personalen att förstå att de bara skulle observera dem och inte hjälpa till att sätta nålar.
De kämpade på och det ska bli så intresant att se vad de fick fram i sin studie.

Therese och Emma har också varit här i 7 v och gjort sin MFS . De har följt barn som blivit inlagda för malaria och observerat hur man behandlat och tagit hand om dem tills de kunnat skickas hem. Jag ser fram emot att ta del av deras studie också.
De har nu lämnat oss och vi tror och vet att de har kvar Nkinga i sina hjärtan.

Jenny som kom samtidigt är fortfarande kvar och stannar ända till i slutet av dec.Hon studerar tropiksjukdomar.

Sophiahemmets sjuksköterskeskola har också sedan många år skickat studenter 2 ggr om året.

My, Linda och Axel kom den 4 okt och har redan gjort sina veckor på sjukhuset. De följde arbetet på de olika avdelningarna, följde med Mobila RCH teamen x flera , passade på att se operationer, var med på förlossningen och ögonmottagningen.

17 Sept . kom två Medicine studerande från Linköpings Universitet Maria o Maria
Deras handledare är Bosse Malmvall som var Doktor in charge här när jagkom hit första gången. Mariorna har studerat hur man behandlar malaria genom att intervjua Medical Officers, Clinical Officers både på statens och missionens sjukhus och hälsocentraler . De har också intervjuat många mammor om vad de vet om malaria, om de använder myggnät , mm.. De har följt med på många resor med det mobila RCH teamen (Reproduction Child Health).Förut hette det MCH= Mother Child Health .De gör sin C uppsats här.

Jag visar några bilder från de två resor jag hjälpt dem att göra.
Först besökte vi en dag vårt distriktssjukhus i Igunga. DMO var ej hemma och så de fick prata med biträdande chefen.Vi besökte sedan Nanga Health Centre där vi träffade på en mycket trevlig glad Clinical Officer Musa.
Där mötte jag även barnmorskan Juliana Luziga som hoppade av glädje av att se mig…… ja hon var usk på Nkinga när jag kom hit 1983.Hon utbildade sig sedan N/M. Hon har jobbat på vår disp i Bulangamilwa ,men har nu flyttat till sin man som jobbar som lab.ass på Nanga sedan många år.
Så roligt att möta dem.
Vi lyckades sedan få ett snack med C/O på den lilla hälsocentralen i Ziba innan vi slutligen kom till Bulangamilwa där C/O Sofia tog emot.

Förra tisd. körde jag dem ända till både Lowa och Mpera våra stora Health Centers nära Kahama. Vi startade kl 5:00 på morgonen och var åter på Nkinga ca kl 20:00 . Vi hade då kört 38 mil.
Det blev en givande dag som började på Lowa där vi fick både morgon te och ”kuku” lunch. Vi hann också köra ca 4 -5 km bort till en statlig disp = liten vårdenhet.

Vi mötte Anna Mihayo som är chef på Lowa. Hon var Usk på operation bl.a på Nkinga 1983 och plugga de sedan ,till ssk. Så roligt att mötas. Agnes bybarnmorskan jag jobbade med på Uyovu 1976 finns också här sedan länge.

Vi hann vara på Mpera ca 2 tim. Jag blev så glad att se vilken fin ordning det var överallt , snyggt och rent . Vi träffade Ekonomen Bulugu , C/O Nashon , m.fl. De bjöd på nybakt bröd o kaffe innan vi lämnade.

Mariorna var jättenöjda med dagen även vi andra. Lena Lilja var också med oss eftersom hon kommit för att se Nkinga. Det passade så bra att hon även fick se Lowa och Mpera . När Marioren intervjuade kunde vi kolla runt.

Lena håller en baby i famnen som föddes hemma en vecka tidigare. Mamman hade ej kommit till mödravården under graviditeten, men kom nu till Mpera då benen ej bar henne. Hon såg sjuk ut, ej förlamad men något konstigt var det med henne …. Vi hittade henne på golvet när vi gick runt nämligen. HIV test var tagen, men inget svar då vi passerade.Tyvärr hade hon tecken på AIDS.

Igår kom två nya Medicine studenter från Göteborg Ulrika o Ellen om också skall göra en C uppsats tror jag.

Allt för denna gång !!

Hälsningar från ett fortfarnade mycket varmt Nkinga.
Sover med fläkten på.
Maggan

Lämna ett svar