Svårt sjuka barn

Idag träffade jag tre svårt sjuka barn på barnavdelningen.

Dels en sju månaders baby med trolig sepsis (blodförgiftning) och ett blodvärde på endast 3.0 = Hb 30 i Sverige. Barnet har fått flera blodtransfusioner. Troligtvis behöver man ge ännu mer blod. Orsak till anemin är okänd. Barnet har också diarréer som behandlas med Metronidazol…..?


Tvillingar där bara den ene har haft diarrer o kräkningar. Behandlas med Metronidazol-injektioner och ORS = vätskeersättning. Blodvärde 62 har blodgrupp O-neg en släkting ska komma och ge blod. Ibland är svårt att få tag i O-neg blod. 


Under ronden började han att krampa, man kollade blodsockret som var väldigt lågt 1.3 fick genast sprutor med glukos och dropp och krampen avtog och han blev kontaktbar OBS bilden tagen innan ronden

10 årig kille som skadades vid när ett hus kolapsade vid häftigt regn för 5 dagar sedan, fick inre blödningar med levertrauma och hemothorox, har ett drän i bröstkorgen och ett i buken. Haft svåra smärtor och svårt att andas men idag mycket bättre inga smärtor behöver ingen syrgas. Han bor 20 mil härifrån nästan i Singida, åkte till Igunga sjukhus 7 mil härifrån men de skickade honom till Nkinga.

Ser så mycket piggar ut idag….men tyvärr fick jag veta att han ej går i skolan ännu pratar bara stamspråket.
Maggan Edin
på plats i Nkinga

Lämna ett svar