Tänder i advent

NyheterSkapad av Margareta Edin 12 dec, 2009 16:08
2009-12-06
Projekt ”Tandhälsovård i Nkinga”, Tanzania
Anders Hugoson, Gästprofessor, Odont Dr.
Margot Rolandsson, Odont Dr, Senior lecturer Karlstads universitet

Ett av tandvårdens absolut viktigaste mål är att förebygga uppkomsten av tandsjukdomar. Erfarenheten sedan många år bland annat från Sverige och Skandinavien är att för att långsiktigt nå detta mål måste de förebyggande åtgärderna börja tidigt. I första hand består de preventiva åtgärderna av information om kost och munhygien samt hur fluortandkräm skall användas. Detta betyder att den första och en av de viktigaste målgrupperna är de nyblivna föräldrarna. Senare blir skolan en plats där det är möjligt att regelbundet nå barn och ungdomar för att genomföra profylaktiska insatser.

Några intensiva dagar tillbringade vi i Nkinga, Tanzania och fick delta i en trad olika aktiviteter. Bland annat följde vi med ett mödravårdsteam från Nkinga Hospital till byn Mokabuta på den Tazaniska landsbygden. Där följde vi teamets arbete med information till mödrarna om amning samt vägning och vaccination av barnen. Under det stora Baobabträdet hade 133 mammor med sina barn samlats. Själva informerade vi om kost och munhygien som ett led i en tandhälsoinformation samt delade ut en informationsbroschyr på swahili med vägledning om hur barnens tänder skall skötas.

Vi besökte också sjuksköterskeskolan Nkinga School of Nursing och höll en föreläsning för studenterna om vikten av att integrera tandhälsoinformation i den allmänna kost och hygieninformationen som ges.

En annan målgrupp var förskolebarnen vid Nkinga English Medium School. Här fördes mycket positiva samtal med lärarna vid skolan. Vi fick uppleva och delta i återkommande övervakade tandborstning aktiviteten bland barnen som förekom varje fredag i skolan. Här har rektor och lärare redan påbörjat ett fantastiskt munhälsofrämjande arbete.

Vårt syfte är att ovan nämnda aktiviteter på sikt skall inkluderas i de olika verksamheternas ordinarie program.

Ett särkilt problem i Nkinga utgöres av de emaljskador på tänderna i form av dental fluoros som uppvisar i stor utsträckning. Orsaken till dessa är hög fluorhalt i dricksvattnet under utvecklingen av de permanenta tänderna. Under dagarna i Nkinga har vi undersökt 31 barn vid Tandkliniken, Nkinga Hospital. Merparten av barnen uppvisade lättare eller svårare fluorosskador. För att få en bättre bild av vattentäckternas fluorinnehåll har vi under tiden här i Nkinga tagit ett stort antal vattenprover från olika vattentäckter och som nu skall analyseras med avseende på fluorhalt. Vi har också speciellt informerat sjukhuspersonalen om orsakerna till fluorskadorna och skälen till vår analys av dricksvattnet.

Under våra dagar här i Nkinga har vi bemötts på ett fantastiskt vänligt sätt av alla. Ovärderlig har hjälpen av ”Maggan” Edin varit. Vi har bott bra, ätit gott och inte minst njutit av färska frukter. Detta har gjort att vår vistelse Här i Nkinga blivit till en stor upplevelse. Inte minst har de långa promenaderna på landsbygden med ”Maggan” gett oss otrolig mycket med en underbar kontakt med både människor och natur. Oförglömligt är också vårt besök vid Ulaoya dammen i solnedgången.

”Tusen Tack Anders odh Margot för Ert trevliga ,intressanta och givande besök”

Maggan

Lämna ett svar