Nyamizis nya liv

Flickan Nyamizi trodde vi först bara var 14 år gammal.
När nu hennes yngre syster kommit hit och påstår att hon är 16 år säger Nyamizi att hon nog är kanske 19 år. Hennes familj bor i “bushen” någonstans ca 8 mil härifrån. Pappan vet ej när baren är födda. De är 4 syskon och bara en av dem går i skola som är yngre än dessa flickor.

Nyamizi kom till sjukhuset i juli mycket sjuk och blind på båda ögonen.De vet ej riktigt hur länge hon ej kunnat se, men mer än ett år kanske två år.
Här upptäckte man att hon hade Diabetes och cataract på båda ögonen. Ögonläkaren kan ej säkert säga vad som är orsaken.
I slutet av augusti oprerades ena ögat, som jag rapporterade om i www.nkinga.se – nyhetsbloggen.
Vilken glädje för henne att kunna se igen. Det var då jag träffade henne första gången.
Pappan har betalat första operation och vården juli-aug. Ca 167000 TSH = 927 SEK + boende i byn + mat. Hans resurser är nu tömda.

Den 12 okt opererades det andra ögat och hon fick full syn igen även på detta öga. Gissa om hon är överlycklig.

Pappan har hyrt ett rum hela tiden i byn och lillasystern ska nu t försöka sköta om Nyamizi. Pappan har åkt hem.

Hela tiden sedan mer än två månader har hon kommit 2 ggr om dagen till Öppenvådsdsmottagning för blodsocker kontroller och fått insulinsprutor morg o kväll.
Tyvärr har blosocktret egentligen hela tiden varit för högt 18-23 mmol/ l .Förra veckan fick jag igenom att hon måste läggas in för täta kontroller och bara ge snabb insulin för att man ska bättre kunna ställa in rätt dos långtidsverkande.

Igår verkade det äntligen stabilt med sockret, men idag hade hon hög feber och såg hängig ut. Prover idag visar att hon har tyfoidfeber. Personalen upptäckte att vattnet i hennes vattenflaska var alldeles grumligt.

Jag har sett till att de haft mat , bönor, olja ,jornötter, pengar till grönsaker etc , men vattnet …. hade inte eller jag tänkt på att kolla var syster fixade vatten och var hon hämtade det. Vattnet som finns i våra kranar på sjukhuset är salt så man vill ej gärna dricka det.

Jag tittade till henne ikväll och hon har nu behandling med antibiotika .

Vi i Nkingas Vänner kommer att försöka stötta henne och hjälpa henne att betala sjukus räkningen och framöver hennes Insulin, sprutor och blodsocker proverna som kostar 1200 TSH varje test.
Varje spruta kostar 300 TSH (använt 4 st/dag). Insulinet kostar ca 1000 TSH /dag.
Hela sept och okt har kostaden varit ca 33 SEK per dag för detta + bidrag till mat + 5000TSH / månad för boendet på byn.

Jag tittade till henne ikväll och hon har nu behandling med antibiotika .

Tack ALLA …. ni som hört av er och vill HJÄLPA TILL. Jag kommer att rapporter hur stor sjukhusräkningen blir och hur mycket vi kunnat hjälpa henne. Som ni säkert förstår blir hon kvar ett bra tag till här innan vi kan skicka hem henne till sin by.
Då drömmer hon om att börja i skolan.

Nkinga Vänners PG i Nordea är525864-5 eller Bg 447-2379
märk ” diabetes flickan”

Varma hälsningar ….vi längtar efter regn.

Maggan

Lämna ett svar