En liten ”rond”

På min lilla runda runt idag på sjukhuset kan jag rapportera följande…..

Idag kom denna patient till sjukhuset med en ”ambulans” jag ej tidigare sett.

SW-Kirurgavd: Passerade två rum där 16 män ligger i sträck pågrund av brutna lårben. De Flesta ligger här i 8 veckor.Orsaken för flera är motorcykel olyckor. Tyvärr kommer det nya fall varje dag.

Denna vecka gästar oss åter ögonläkaren som opererade Nyamizis båda ögon. DE har nu lagt in 60 pat som ska opereras innan fredag. Ögondoktor fattar ej var Dustan o hans medarbetare hittar alla patienterna. Denna vecka kan man ej op. planerade operationer endast akutfall.

På operation satt Dr Kilunga och väntade på att op flera akutfall, ett barn som man måste öppna buken (laparatomi), en fraktur pga av MC olycka och något mer. Se bild när han op en killes armbåge häromdagen.’

CW-Barnavd: Chefen Mariamu visade mig de två svårt brännskadade barnen som kommit i helgen. Oj oj Oj så eländigt. Den ena 4 år har 70 % brännskada över hela kroppen utom huvudet och underbenen. Hon pratar hela tiden så redigt men bad hela tiden om att få bli buren på mammans rygg.
Jag passerade igen för en stund sedan och gav dem bättre myggnät 3 st.
TUSEN TACK NI som nyligen lämnade era nyinköpta resemyggnät här på Nkinga.

Den andre en två-årig pojke som troligen kommer att förlora alla sina fingar och tår. Så hemskt så jag vill ej visa på bild.

Jag letade efter en killen som fått frakturer pga av att plötsligt körde en bil av vägen och brakade in i deras hus. Mamman fick svåra skador och killen flera frakturer. se bild. han var utskriven, men kommer på återbesök snart.

Där fanns också som vanligt flera barn med svår malaria och jag berördes av den mycket undernärda flickans trötta ögon..

På prematur rummet var det tomt. Konstigt jag hade framkallt bilder på några som jag lovat göra. Vet ni vad….. igår vägrade mammorna att stanna längre på sjukhuset, eftersom nu har det regnat varje natt i flera dagar. DE skulle absolut hem och börja hacka i sina åkrar. De små liven vägde ej ännu 2 kg så hur ska det gå för dem??
Se ngr bilder på dem.

MW-Medicinavd: passerar jag numera flera ggr per dag för att kolla diabetesflickan Nyamizi.
Idag var blodsockret äntligen bara 5,8 … bra tänkte jag men då hade tjg ssk bara givit Novolente 10 E fast ord var 20 E. Troligtvis fattade hon ej att Novolente är långtidsverkande. Jag pratar nu med alla och försöker få alla att veta exakt hur de ska tänka och behandla diabetespatienter.

Avslutar här för idag.
Maggan

Lämna ett svar