Apberget

Tidigt förra lördag morgon gick jag ut på en promenad med Jönköpingsstudenterna.
Det blev en tur fylld med upplevelser på väg till o från Apberget . Vi träffade folk längs vägen, såg fåglar och fotade Baobab träd med dess vackra blommor och studenterna försökte famna ett.

Jag hittade inte riktigt rätt stig på ett ställe men då passerade vi ett hem där en kille satt och trummade på 5 olika trummor och pappan höll på att bygga ett duschrum av soltorkat tegel.

Vid apberget hann vi bara pusta ut en liten stund ock kolla på utsikten.

Påväg tillbaka passerade vi ett ställe man grävt mycket för att få tag i vatten till både folk och fä.

Se också kvinnan som krossar sten till makadam hon säljer sedan högen för 4000 TSH =22,20 SEK. till någon som ska bygga hus .

Vi avslutade promenaden hos Mama Sofi som lovat visa hur man gör lerkrukor.Hon gör ledigt en fin kruka på ca 15-20 min. De får torka i tre dagar innan hon bränner dem i en stor vedhög.När hon tar dem ur elden stänker hon genast men en lövruska på vatten hon blandat med krossade skott från ett speciellt träd. Detta gör att de blir svarta .Leran är ju brun.

Kolla de stora vattenkrukorna hon gjort.
Förra veckan levererade hon ca 20-25 till min ”baraza”. De flesta har nu någon av gästerna köpt. Sofia drömmer nu om att köpa solpanel till sitt nya hus hon bygger med soltorkat tegel. Ja det gäller att hon sparar pengar först.

Kolla killen som passerade oss med en levande anka fastspänd på sin cykel.

På eftermiddagen stuvande jag in alla i en bil även Sofiastudenterna som varit på sjukhuset under dagen. De ville se Ulaya dammen som ligger några km från byn. Längre tillbaka fick vi allt vatten till sjukhuset och våra bostäder därifrån.
Vi träffade några som lagt ut nät och fått lite småfisk. Några modiga ungar badade i detta vatten och solen gick ner innan vi lämnade.

Kvällen avslutades hos mig med soppa och Rahelis nybakta bröd + ost.Mangokaka o vaniljsås njöt vi av till efterrätt.

Ja jag bara måste visa bildern a från denna dag.

Kram Maggan

Lämna ett svar