Evert alias Dr Guku

Evert Jonsson allas doktor ”Guku” uppvuxen här på Nkinga har besökt Tanzania i tre veckor. Han har besökt myndigheter på hälsoministeriet, ledare i vårt distrikt och vår region tillsamman med FPCTs Chefsläkare Patrik Mbanga och Health Coordinator Peter Raphael. Man har diskuterat Nkinga Hospitals ortopediska verksamhet eftersom man fungerar som ett ”referral hospital”. Nkinga Hospital behöver stöd från staten ekonomiskt om man ska kunna utveckla andra metoder. Just nu måste patienterna läggas i sträck i ca 8 veckor.


Evert blir Dr Guku för tre veckor, i sin barndomsmiljö; Nkinga.

De passerade också KCMC sjukhuset i Moshi och träffade ortopeder där. På grund av det samtalet kunde man ej starta resan hit till Nkinga förrän efter lunch. Detta innebar att de måste köra efter mörkrets inbrott vilket vi vet ej är så bra.
Halv åtta på kvällen hade de en timmes körning kvar till Singida när det plötsligt small till … som om de blev beskjutna med gevär. Sidorutan bak krossades och släppte helt och i bakrutan var ett stort hål. De vågade ej stanna förrän efter 6 km för att kolla läget. Men de fortsatte utan att tala med några. De kom hem till Nkinga strax före midnatt och när de packade ur hittade vi en kantig sten. Troligtvis var den skjuten med en slags slangbella för att orsak skada. VILKEN ÄNGLAVAKT!!! Det hade verkligen kunna gå illa.

Evert lämnadses på fredagen i Tabora för att flyga till Dar på lördagen den 3 oktober.
På lördagen ringer Evert och berättar att han sitter på tåget i 3:klass på väg till Dodoma, dit han skulle ankpomma ca kl 3:00 på söndag morgonen. Oj oj ”Pole Sana na Evert”.
Han ringde på söndagmorgon kl ):30 och berättade att han anlänt till Dodoma kl 4:00. Han satt som i i skruvstäde i 13 tim utan att sova eller röra på sig. Han hade sedan tagit en buss som pajade så han satt vid vägkanten i Morogoro när han ringde och väntade att man skulle laga bussen.…
Han kom så småningom lyckligt fram till Dar och flög hem sent på kvällen.

Stenen gick som en gevärskula genom bilen.

För Nkingas vänner
direktrapport från Nkinga
Maggan Edin

Lämna ett svar