Miljösatsning

Nkingas Vänner sponsrar just nu en 3 veckors kurs . 10 kvinnor och 10 män från Nkinga Kommun får lära sig att bygga vattentankar till sina hus, vedsnåla spisar, bra pit latriner, skräpgropar på sin tomt och ”madrassodling” till sitt grönsaksland.

De har själva fått ansöka om denna kurs efter att läraren Julius Mollel varit här i maj och informerat om vad kursen innebär.Dessa 20 deltagare skall i sin tur kunna undervisa och lära andra göra deta.

Julius har en fantastisk pedagogik och får in väldigt många olika moment på ett roligt och givande sätt.Han visar allt på ett mycket praktiskt sätt och engagerar alla deltagare och de blir så ivriga att fullfölja kursen.

Han  bor i Arusha och har i flera år haft liknande kurser i många byar  långt ut i bushen hos masaierna i Arusha trakten och förståss även i andra delar av Tanzania . Han har  även besökt andra länder i  Östafrika .Marie-Louise o Morgan Andersson  har gett oss denna kontakt eftersom de använder honom i byutvecklingsprojekt bland masaierna.

Undervisningen har varit uppskattad vart han än vänt sig.. Han  är väldigt mån om att påverka och förändra.

HÄR börjar man så att bygga en vattentank……….med att blanda cemet, därefter har de sytt ihop en stor säck av flera små säckar som de sedan fyller med agnar från majsäcken är här fylld…

 

Sedan börjar man mura

Här fortsätter man att mura , efter 2 dagar tar man ut agnarna och säcken, kryper in i hålet och murar på insidan av tanken sätter sedan in ett rör och ran på utsidan.

Nästa  dag  börjar  man   fylla  tanken med  vatten till hälften . Det läcker då och måste fyllas på och efter någon dag ska den var  fylld med vatten  och  så  i 21 dagar innan man kan använda tanken. Kursen fortsätter; man ska göra spisar mm

Det känns fantastiskt roligt att vi i Nkingas Vänner får vara med satt sätta igång detta som kommer att    hjälpa   så många familjer här i byarna runt om och i Nkinga.

Nkinga 26 okt. 2011

Maggan

Lämna ett svar