Maggan åter på Nkinga

 Jag  är nu åter sedan två veckor på Nkinga . 

Staten har nu gett bekräftelse på att Nkinga Mission Hospital är

ett”Referral Hospital” alltså ett specialist sjukhus.  I dagsläget vet man ej vad staten kommer att bidra med.

Jag anlände samtidigt som 6 sjuksköterskestudenter från Sophiahemmets Högskola och från Kalmar. Som stannar från 4-5 veckor för praktik. Sedan i sept finns också 2 läkarstuderande här från Linköping och 2 ssk stud. från Jönköping.

Börje Claessson , Tomas Brolin och sonen Anton från Huskvarna har varit här i  10 dagar och  jobbat stenhårt med att byta ut hela telefonväxeln och bytt ut alla telefoner inom sjukhusområdet  tillsamman med Joram och Kishiwa .

Tomas är delägare i firman Comcenter Jönköping som samlat in  alla nya telefoner och   köpt in all  utrustning som gjort  allt detta möjligt .

TUSEN TACK till firman  dessa grabbar !!!!!!

Vilken glädje det var att komma in på Neonatal rummet och möta 6 mammor med sina små underbara ”microbäbisar ”. Yasinta som vi i Nkingas Vänner är med att betala gör verkligen skillnad på vården av dessa. Hon kommer varje morgon jobbar 8 tim minst 6 dagar i veckan. Övriga tider sköter personal från CW ( Barnavd.) vården. Barnen vägde mellan 1200gr -1600 gr. I fredags kunde 3 barn åka hem som hade uppnått 2000 gr. Jag hade fått med mig lite stickade mössor o tröjor som jag kunde dela ut.

Personal bemanningen har varit katastrofalt låg de här 2 veckorna. Matron Martha skulle först endast få anställa kanske 5 nyfärdiga sjuksköterskor men behöver 15 för att ersätta andra som slutat. Lönerna har gått upp igen 30 % i år. Det är svårt med ekonomin att få det att gå ihop. Man beslutade dock att anställa de 15 ssk som nyligen tagit examen , men oron finns om man ska kunna betala lönerna. Alternativet hade varit som jag ser det att endast operera akuta fall, stänga en avd. mm..

Staten bidrar endast med ca 16 % av budgeten . Detta har man ej ännu fått som avtalat i år. Från Sverige kommer ca 16 % och den största delen är från Läkarmissionen via PMU, men också Nkingas Vänner och andra bidrar. Sjukhusledningar väntar också på att staten ska betala löner åtminstone för 24 personal som man utlovat men inget är bekräftat.

Nkingas Vänner kan i detta läge hjälpa till med att ge pengar till mediciner , betala sjukhusräkningar till dem som ej kan betala mm.

Jakarandan blommar

Nu blommar jakarandan här på Nkinga och vi har fått flera regn så härligt.

Varma hälsningar

Maggan Edin

Lämna ett svar