Maggan på plats!

NyheterSkapad av Föreningen Nkingas vänner 04 sep, 2009 14:54
Föreningens ordförande Margareta Edin är tillbaka på Nkinga:

Jag anlände förra fredagen till Tabora med Air Tanzania från Dar. Förr kallade vi det flyget för Air labda= flyget kanske. ”Kumbe”… det höll tiden denna gång exakt.

Flyget går ned för landning i Dar es-Salaam.

Märklig känsla att åka mot Nkinga från Tabora igen samma gropiga, dammiga väg,torrt och eländigt , de flesta husen fortfarande byggda med soltorkat tegel och tak med grästak.

Tänkte på hur det var första gången jag kom,,,, för ja faktiskt 33 år sedan. Jag mötte dock fler bilar, många fler cyklister och åsnor o oxar som drog kärror. På de tolv milen till Nkinga passerade jag nog minst 3 ställen med mobilmaster. Fantastiskt många har en mobil och kan kommunicera lätt med varandra.

En mil från Nkinga reser sig numera mobilmaster över bushen.

Längs vägen beundrade jag Mkola träden som långt innan regnen har en sådan underbar grön färg. Chauffören Rickard lärde lärde mig att även Mtundu trädet grönskar så här tidigt.
Mangoträden som är gröna hela året, blommar nu för fullt och i november kan man frossa i mango.

Mkola träd som står grönt mitt i torkan.

Underbart att möta alla glada vänner här ” hemma ”på Nkinga särskilt min ”housekeeper” o kock Raheli . Hennes bullar är super.

I tisdags körde jag Magdalena sjukgymnasten som varit här i två år till Shinyanga för att flyga till Dar. Vägen dit har asfalt nästan hela vägen dit.
Ni har väl läst hennes lägesrapport här? För bara några veckor sedan anställdes en nyutexaminerad sjukgymnast Mr Temba vilket verkligen kom som ett bönesvar faktiskt. Man trodde länge att man ej skulle få tag i en efterträdare.

I början av veckan anlände också 5 sjuksköterskestudenter från Jönköping som jag kunnat hjälpa lite med allt praktiskt så här i början.
Det är fullt upp på sjukhuset. Förra veckan opererades 110 patienter av ögonläkare för cataract. Jag ska försöka träffa ett barn som var åtminstone nästan blind som operardes och kan nu se.
Personalsituationen verkar bättre och ca 10 nyutexaminerade sjuksköterskor från vår skola stannar kvar i år verkligen bra. Flera ssk har också återvänt från vidareutbildningar.

Idag väntade jag redan från kl 7:00 på ett vedlast jag beställt. Han kom så småningom , men körde ner i ett dike utanför grinden. Pole sana sa jag …… men glad att få ved som var slut igår. se bilder

Nu ska jag följa med studenterna till marknaden = soko.

Nkinga ligger där framme på kullen där jag nu ska bo framöver.

Slutar här …. men nu vet ni att jag är på plats på mitt Nkinga som ligger mig så varmt om hjärtat

Lämna ett svar