”Under the same Sun”

Organisatioen ” Under the same Sun” besökte  sjukhuset  okt 2014. Den här gruppen  åker runt i Tanzania och ger kunskap och information om Albinism.  I Tanzania födds  1 barn på 1400  och i Europa  födds 1 barn på 20 000 .De saknar ämnet Melolin.De har ingen färg på håret , huden och ögonen påverkas så det har mycket dålig syn.De får lätt hudcancer, behöver ha långärmade kläder , solhatt och använda solkräm.

Endast ca 4 v före detta besöket  kom en kvinna med  Albinism in på sjukhuset med en avhuggen arm. Tre ynglingar kom och gjorde detta .Troligtvis ett uppdrag från en ”traditional healer”.Hennes man försökte avvärja detta . men mördades.Det uppmärksammades mycket i  TV i landet om detta fallet.

Dessa hemskheter har pågått  mera i Mwanza trakten och det visades en dokumentär i SVT  2013. Den visar jag alla våra studenter o besökare som kommer till Nkinga

Vi fick lära oss att man ej ska kalla dem Albinos  utan Pwa

Nkingas vänner har sedan en tid haft kontakt med  2 barn med Albinism som vi stöttat lite extra

      

Imorse kom så lille Moses nu 1  1/ 2 år gammal på besök? Jag ringde efter dem för att ge solkräm jag köpt med mig . Tyvärr vill han ogärna ha solhatt på sig så lite röd och skorvig i huvudet var han , men full av energi. Jag berättade för mamman om ”Under the same Sun” och förklarade igen vad albinism är och Moses var mycket intresserad av alla bilder.Jag och Yasintha besökte  deras by ca 20  km härifrån för prata och förklara för övriga familjen vad Albinism är.

Copy of P1020079

Copy of P1020077

Paulo föddes av en 15 årig mamma som tillsammans med pappan övergav honom som nyfödd och nu 5 år senare ej tagit kontakt med sina föräldrar som tar hand om honom. Jag åker förbi hans hem ibland och stöttar mormor och morfar här med sin yngste son. Vi  hjälper hjälper honom att gå i förskola, få solskyddskräm och bidrag till mat ibland.

P1080379                 P1080564

I febr kom vi i kontakt med denna flickan Rehema 6 år. Mamman ej bott på Nkinga på många år,hittades medvetslös i byn , hade vägrat att ta sina mediciner mot sin sjukdom. Många började bry sig och mamman kom också till mig. Flickan pratade bara ett stamspråk och hennes största önskan var att få börja att gå i skola. Vi Nkingas vänner  fick en plats och sponsrar henne nu på Shule ya Furha i Tabora sedan i mars. Det är en blindskola som även  har ca 20 barn med albenism pga att de har dålig syn.Det går bra för Rehema i skolan talade snabbt swahili och är duktig.

Vi hr nu 4 barn vi försöker bry oss om. Den yngsta blir ett år i okt.

Tack särskilt till er som sätter in gåvor till baren med albenism.

 

Maggan

Lämna ett svar