Combat the five big killers

Rapport från ett seminarium på Nkinga:    ”Combat the five big killers”.

Seminariet som genomfördes 5-9/1 var en del i PMU-projektet: REDUCTION OF MATERNAL AND NEONATAL MORTALITY IN MANONGA DEVISION som du kan läsa om på annan plats.

 Statistik från Nkinga sjukhus visar att dödligheten bland barnaföderskor och nyföddabarm är alltför hög. År 2012 dog 22 mödrar och 66 nyfödda barn, antal förlossningar var 2503. År 2013 dog 18 mödrar och 34 barn på 2577 förlossningar.  2014 föddes 2569 barn på sjukhuset, 14 mödrar dog. Siffrorna visar på en nedåtgående trend men fortfarande dör alldeles för många. De flesta dör av orsaker som kan förebyggas eller behandlas.De ”fivebigkillers” är blödning, infektioner, havandeskapskramper, bäckenträngsel och osäkra aborter.

 

Det är fortfarande en lång väg tills vi nåttWHO’s millenniemål 4 och 5 d.v.s. att minska barnadödligheten med 2/3 respektive mödradödligheten (MMR) med ¾ till år 2015.Nkinga har ”0-vision” när det gäller MMR men där är vi inte ännu. Under seminarieveckan i januari dog två mödrar av orsaker som är möjliga att behandla om barnaföderskan kommer tidigare till sjukhuset.

                        ”Hoppas detta fungerar!”

Tjugoen barnmorskor och läkare från förlossningskliniker vid tre sjukhus, Igunga, Nzega och Nkinga, deltogi kursen. De delades in i tre grupper med en handledare och deltagare från alla tre sjukhusen i varje grupp.

 Vi använde oss av en pedagogisk ide kallad PBL (problembaserat lärande)Varje ämne startade med presentation av ett realistiskt problem som gruppen fick diskutera och försöka att lösa. Efter grupp-presentationer och diskussioner i hela gruppen gavs en föreläsning i ämnet.

 Vi arrangerade också “workshops” där vi praktiserade användbara tekniker.

Seminariet avslutades med muntlig examination, utvärdering och “break-upceremony” med tal av biskopen och cellomusik.

 

PMU-projektet fortsätter ytterligare några månader.

Veckan efter seminariet följde jag med projektgruppen till fyra av de 22 byar som ingår i projektet; Ngulu, Imalilo, Mwasun’ho ochMatinje. I Ngulu besökte vi en liten dispensär.Behoven är stora, här fattades baby-våg och en “Rubens blåsa” för upplivning av nyfödda som behöver hjälp med andningen. Vi lämnade tvåav kommitté-gruppens medlemmari byn tillsammans med de två av byn utsedda informatörerna. De kom på sina cyklarinköpta av projektet för deras hembesök. Vi övriga fortsatte till Imalilo där vi lämnade ytterligare en gruppdeltagare för uppföljning. I den byn finns ingen sjukvårdsinrättning.

Resan fortsatte på en urdålig väg till Mwasun’ho, en liten by utan tillgång till någon slags hälso- eller sjukvård. Första besöket gällde en mamma med en tre veckor gammal flicka, hon föddes på vägen till hälsocentralen. Det var mammans fjärde barn, tre levde ett barn dog p.g.a. blodbrist. Mamman saknade fingrar på båda händerna p.g.a. spetälska.

 Vårt sista hembesök gällde en kvinna som väntade sitt femte barn. Alla hennes tidigare barn var födda på sjukhus och var friska och välnärda. Hon hade fått hjälp med familjeplanering så det yngsta barnet var nu fyra år. Honvar informeradom riskeroch planeradeatt födapåett Health Centre.

Den sista byn vi besökte var Matinje, en plats där staten nu bygger en dispensär. Där hade en avde utsedda informatörernadött och en hade flyttat så byn hade utsett två nya som nu introducerades och fick tillgång till projektets cyklar för att använda vid hembesöken.

Detta var en liten inblick i arbetet med att minska sjukdom och dödlighet i samband med barnafödande i Manonga division, Tanzania ”Polepole ndio moendo”

TACK   för denna rapport Greta Johansson barnmorskelärare som tillsammans med Gynekologen Roland Boij  och  Barnmorskan Carin Boij  hade denna kurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar