Anna min vän och sömerska

Anna har en liten ”syatelje” som heter Nazareti hemma utanför sitt hus. Hon har för det mesta också några flickor som kommer till henne och lär sig att sy.

Anna och Nashon har 4 flickor. Marta är älst och går nu sitt 2:a år på Umoja Secondary School . När hon skulle börja där oroade sig Anna mycket  över hur

de  skulle klara omkostnaderna för henne . Alla dessa härliga tyger som finns här köper man gärna ,men vad ska man  sy av dem som passar hemma i Sverige. Då kom iden att hon skulle kunna sy morgonrockar som hon  redan börjat göra här till svenskar som varit på besök, men som jag skulle skicka hem och sälja till vänner o bekanta.

Detta har hjälpt Anna med skolavgiften till Marta som går på ca 5600 SEK per år. Tusen Tack till er som köpt en morgonrock !!!! De andra två flickorna Faith o Foibe  har också avgifter som ska betalas i sina skolar. Jag fattar ej hur familjerna får ihop till alla dessa skolavgifter. Man vill till vilket pris som helst att barnen  ska få gå i skolar som fungerar. De staliga skolarna har för få läarae , inga böcker och mycket stora klasser. Vår kyrka har därför ochså startat en English Medium School här på Nkinga som nu har Primärskola på engelska. Det finns nu från Klass 1 -4  ca 200 elever. En del går ?dayschool? andra bor på ett internat . I förskolan har de  från 3 år till 6 år ca 60 barn och allt är på engelska. Man gör detta efterso barnen därefter ska börja i Secondaryschool däe ALL undervisning och böcker är  på engelska. Det är verkligen inte lätt  för familjerna att klara detta för kanske 2-4 barn som samtigt går i skolan.Därför får man  nästan dagligen frågor om  man kan hjälpa på något sätt.

Anna  syr på beställning klänningar av olika slag t.o.m fina bröllopsklänningar. Till ett  bröllopet i lördags hade hon sytt brudens klänning och även klänningarna  som våra  studenter Karin och Malin lät sy dagen till ära.

Skriver detta eftersom någon undrat vem Anna är som syr morgonrockar.

Maggan

Lämna ett svar