Utbyte Ryhov – Nkinga

Just nu gästar 4 sjuksköterskor Nkinga från Ryhovs operations-och anestesi avd i Jönköping . Man har sökt ett utbytes program från SIDA tillsammans med Pingstförsamlingen i Tenhult via PMU Interlife mellan Ryhov och Nkinga sjukhus. 8 personer från vardera sjukhuset kommer att besöka varandra ca 2-3 veckor.

Eftersom jag just avslutat en trevlig Safari i Ngorongoro o Tarangire kunde jag hämta dem i Karatu efter att de också varit på Safari en dag.

Det blev en tuff resa på dammig delvis mycket gropig väg innan vi nådde Singida där asfalten börjar numera. Det tog oss ca 8-9 tim med fikarast att komma hem till Nkinga vid 19-tiden i torsdags..

Fredagen började med en flera timmmar lång rundvandring på sjukhuset och man bekantade sig med sina kollegor framåt kvällen.

I helgen var det besök på ”soko” = marknaden . Man handlade färgglada skynken och Annica o Ulrika köpte även däckskor. Söndag besök i kyrkan och ett flera tim långt snack om hälsosystemet i Tanzania, demokratifrågor mm runt fika bordet .

Imorse tog jag denna bild på gänget Eva Joman, Annica Regnstig, Ulrika Karlsson, Jenny Larsson på väg till operation för en heldag dä

Oj, vad glada alla var för allt material man hade med sig.

Eva gav eternarkos till en patient som opererades för blindtarmen av Dr Kilunga.

På en annan sal operade Dr Mgelwa bort en stor cysta i livmodern som kvinnan haft i många år.

De hade nog ca 20 patienter som skulle opereras idag.

Ullis med Joice

Jenny är med när man premedicinerar patienterna inför nästa dags operatio

Joice glad för ett nytt stetoscop.

Jag gick en vända på sjukhuset och hälsade på några patienter.

Först tittade jag till familjen med 4 barn som som blivit dödssjuka efter att ha ätit en böngryta .

De har nu piggat på sig utom den yngsta barnet som fortfarande kräktes , och hade diarre och var medtagen idag och fick fortfarande dropp.

På medicin avd visade jag 2 av de svenska sjuksköterske studenterna en 55 årig man med stelkramp. Han hade fått en gren in i handen och insjuknade efter 2 v med att han ramlade och fick kramper. Han fick stelkramsserum, pencillin mm och är något bättre. Hoppas han klarar sig.

Jag gick sedan även förbi den man som kom i fredags och snabbt behövde opereras för att mjälten var sprucken och mådde mycket dåligt. Han åkte en buss som vejde för en cyklist ( säkerligen utan att minska farten) och körde av vägen vid Iduguta ca 3 mil härifrån. Cyklisten dog och många blev skadade och kördes till Nzega och ända till Mwanza. Denne man vädjade om hjälp att köras till Nkinga vilket gjorde att han överlevde. Mjälten operades bort och han fick blodtransfusioner.

Allt för idag
Maggan

Lämna ett svar