Tvillingmamman från Igoweko.

Måste bara berätta om den tappra kvinna som jag träffade häromdagen. Hon bor ca 4 mil från Nkinga i Igoweko. Detta var hennes 8:e graviditet. Hon har fött sju barn men hemma finns nu bara 3 levande barn. De andra hade dött redan vid 1-2 års ålder. Varför, pratade vi inte riktigt om.
När hon fick värkar började hon tillsammans med sin man att gå till fots mot Nkinga. Som tur var fick dom lift de sista två milen från Simbo. Det visade sig att det var tvillingar som ville komma ut.
Hon födde den första som vägde 2,5 kg den andre tog lite tid på sig och tyvärr ”ramlade” en arm ut och man hade nog ej riktigt observerat att det kanske var tvärläge. I alla fall gjorde man ett akut kejsarsnitt när man ej kunde förlösa normala vägen . Den andre vägde 2,3. Alla kejsarsnitt som görs på sjukhuset rapporteras på morgonmötet. Därför kände jag till detta.

Hon berättade när jag kom förbi att maken just lämnat för att gå ända hem för att sälja sina nyskördade jordnötter för att kunna betala operationen och en veckas vård . Den kostar 80 000 TSH.

Personalen sa att hon ej hade några hela, rena skynken med sig att svepa in barnen och sig själv i. Jag förstod att denna familj var i behov av extra hjälp. Snabbt skickade jag bud på maken att ej börja sin vandring hemåt.

Jag hade nämligen bara för någon vecka sedan fått en gåva till sjukhuset på 100 000 TSH av ett gäng från olika Synsam-butiker i Sverige. De reste runt i Tanzania och besökte platser med Bjarne Nordström  och genomfört  har satt upp flera Synsam-butiker i landet . Ögonkliniken på Nkinga har också fått inredning , olika nödvändiga apparater och annan hjälp från detta projekt.
TUSEN TACK till ER som besökte Nkinga lörd 17/4 om ni läser detta (jag har skickat ett mail till en av er).

De ser lite ynkliga ut de små liven , men ser ut att må gott i de filter vi kunde fixa fram.
Mamman, men även pappan, var så glada för denna överraskning att de blev utvalda att få denna hjälp. När stygnen är tagna kommer de att få gå hem.

Maggan
PS: forts. följer

Lämna ett svar