Brev från Emmy o Jon

Det nygifta paret Emmy o Jon Johansson kom till Nkinga i mitten av juni, hon sjuksköterska och han läkare. Vilken annorlunda bröllopsresa! De kommer att jobba på Nkinga i 6 mån, ge sin tid helt på egna omkostnader.

Vi har nu varit i ca 4 veckor på Nkinga hospital. Det är onekligen en viss startsträcka som behövs innan man kommer in i arbetet, åtminstone för oss som aldrig arbetat på sjukhus i ett låginkomstland tidigare. De första 1-2 veckorna gick det mycket tid och kraft till att förstå arbetssättet och rutinerna, och försöka hitta den plats i systemet där vi kan göra mest nytta. Även om mycket fortfarande är ovant så börjar vi komma in i arbetet på mödravårds- och förlossningsavdelningen, ett område ingen av oss är bekant med sen tidigare. Patienterna är många, och andelen svårt sjuka relativt stor, så arbetsdagen blir emellanåt lång. Samtidigt är det en stark drivkraft att man verkligen kan göra en stor skillnad med sin insats.

Under den intensiva morgonronden, där ca 45 patienter gås igenom på ca 1,5-2 timme, får patienterna knappt en syl i vädret. Det finns också en stor respekt för personalen, som gör att de många gånger verkar tveka att fråga eller påtala problem. Häromveckan gick vi genom avdelningen på eftermiddagen då en kvinna som nyss förlöst och egentligen skulle hem samma dag kom fram. Försynt sa hon att barnet inte åt så bra. När vi tittade på barnet var det lätt att se att det var svårt sjukt, för att inte säga döende. Den lille hade en svår lunginflammation och var så andfådd att han inte kunde amma, och hade troligen inte levt över natten utan behandling. Som det nu var gavs han blixtsnabbt antibiotika och vätska, och var efter en vecka stark nog att få åka hem.

Ett av de svåraste fallen vi haft var en ung flicka på 18 år. Hon hade varit gravid, och hennes pojkvän hade försökt framkalla abort med egna medel. Detta hade orsakat att hon kom in till oss med en kraftig infektion och chocksymtom som hade slagit ut njurarna. Hon hade naturligtvis behövt komma i dialys, men några sådana möjligheter finns inte och och allt vi kunde göra var att försöka stödja med antibiotika och andra läkemedel. Hon låg inne ca 2 veckor, men inställningen hos personalen var tyvärr ganska uppgiven. Njurarna kom aldrig igång och till sist stannade hennes hjärta.

Jon och Emmy Johansson

Lämna ett svar