Nkinga

Mammor påväg till Mödra o barnavården

Nkinga är en by 5 mil från närmaste lilla stad. Det började med att svenska missionärer öppnade en dispensär, nu tar man emot mellan 150 och 200 inneliggande patienter i ett sjukhus. Och byn har växt i takt med sjukhuset under mer än 70 år.

Byn Nkinga är en del av Igungadistriktet i Taboraregionen. En svensk pingstmissionär, pastor Johansson och hans fru spred kristendom i kungariket Nyawa under 1930-talet. De startade en kyrka och en dispenser i området.

Dispensären växte till ett stort sjukhus som fick patienter så långt ifrån som Kigoma och andra avlägsna områden. Sjukhuset arbetar vidare under ledning av Free Pentecostal Church of Tanzania.

I Nkinga byggdes också missionens första grundskolan, i början av 1950-talet. Missionärerna byggde också det första flygfältet som kunde låta små plan landa i Igungadistriktet.
Nkinga är nu den näst största marknadsplatsen i Igungadistriktet, efter själva huvudorten Igunga.

Nkingas befolkning är Wanyamwezier, men andra stammar har också flyttat in i området, bland andra Wanyiramba, Wasukuma, Wanyaturu och Waha. Husmanskosten består till exempel av ugali och andra wanyamweziska rätter som kassawa, potatis och ris.

För de som besöker Nkinga för sjukhusbesök eller i affärer finns restauranger och värdshus. Och många affärer från småhandlare till grossister. Många från byarna omkring kommer till Nkinga för veckans auktion, varje söndag, där handlare från Nzega, Tabora och Igunga säljer sina varor.

Många skolor ligger i Nkinga, bland andra Nkinga sjuksköterskeskola, Nkinga laboratorieinstitut och Nkingas engelska mellanskola, som drivs av samma kyrka som sjukhuset. Andra skolor är Ulaya sekundärskola och den statliga sekundärskolan i Nkinga. De lokala primärskolorna heter Nkinga, Mwazumbi och Njiapanda.

Nkinga är den snabbast växande byn i Taboraregionen och lockar till sig många företag och arbetare. 2006 bodde 6000 personer i själva Nkinga, och byn växer med ca 360 personer om året. Nkingaområdet har enligt 2002 års räkning ungefär 14000 invånare.

Karta här

Lämna ett svar