Regnvatten…

Under våren 2011 var jag, Simon Wingård, tillsammans med min fru, Sanna Wingård, på Nkinga Mission hospital för att hjälpa till med det vi kan. Som många andras Afrikaresor blir de sällan som man tänkt sig, så också i vårat fall. När vi åkte från Sverige hade vi ingen tanke på att komma till Nkinga men så blev det ändå genom flera tillfälligheter, och det är vi glada för nu när vi vet hur resan blev!

Min fru Sanna är utbildad socionom och jobbar som sjukhuskurator hemma i Sverige. Här på Nkinga har hon framför allt varit på barnavdelningen och underhållit barn som är inlagda, eftersom de inte har någon lekterapi alls för barnen på sjukhuset. Det har det varit mycket uppskattat, hon har gjort allt från att blåsa såpbubblor, rita till att ha räkneövningar med de lite större barnen.

Jag tog min examen från Chalmers tekniska högskola för några år sedan och har sedan dess jobbat som byggkonsult i Uddevalla. Här på Nkinga har jag framför allt jobbat med Joram Malingumu som är tekniskt ansvarig här på Nkinga. De planerar att göra en större renovering av sjukhuset, bygga en ortopedisk avdelning, och lösa problemet med vattenbristen som blir allt mer påtaglig för dem här när vattnet är avstängt större delar av dagen. Det är framför allt problemet med vattnet jag arbetat med. De förbrukar varje dag 96 000 (96 m3)liter vatten på Nkinga sjukhus, personalbostäder, sjuksköterska-, labb- och English medium school. Det första jag gjorde var att besiktiga hela vattensystemet, alla vattenspolade toaletter och vattenkranar. Det visade sig att ca 35 % av all vattenförbrukningen är genom läckage. Dessutom används ingen av de regnvattentankar som finns på gaveln av avdelningarna eftersom de också läcker. Alltså mycket vatten går till spillo. Vi började titta på hur man kan samla allt regnvatten från taken på sjukhuset till en stor regnvattentank nere i hörnet av sjukhustomten. Det finns tillräckligt med takytor för att samla vatten så att hela sjukhuset kan klara hela året med att endast använda regnvatten i kranarna, istället för borrhålsvattnet som är rikt på kalk, salt och mineraler.

Jag har lämnat en rapport till dem här som de kan ha som underlag för framtida planering och för att andra som kommer hit skall kunna ta del av vad jag har gjort och vad jag kom fram till. I rapporten har jag föreslagit vattenbesparande åtgärder, bland annat kranar med dödmans-grepp, att de inför regelbunden besiktning av vattensystemet, installerar vattenmätare på de olika skolorna och personalbostäder och att se efter andra lösningar till de befintliga vattenspolade toaletterna på Nkinga. Det sistnämnda angående vattenspolade toaletter har jag varit i kontakt med Chalmers tekniska högskola för att höra om det finns något intresse av att Chalmerselever att göra sina examensarbeten på Nkinga, de visade stort intresse för detta. Dessa examensarbeten kommer då att handla om att ta fram en modell av toaletter till sjukhuset som inte kräver vatten, eller mycket lite vatten, och som är luktfria och kan byggas av Tanzanianer med material som de själva kan få tag på. Om allt går som planerat kommer dessa examensarbeten starta i början av nästa år.

En önskan från sjukhusets sida var också att jag skulle göra 3-D modeller över hela sjukhusområdet samt 3-D modell över de planerade nya byggnaderna. Det var ett arbete som tog sin tid, men det blev klart! I slutet av sommaren kommer denna modell att laddas upp på Google Earth så den som har intresse kan ladda ner Google Earth(om ni inte redan har det), söka er fram till Nkinga och sedan titta närmare på sjukhuset i 3-D.

Det har varit en intensiv men rolig och spännande tid på Nkinga för oss, vi har fått många nya vänner och hoppas att vi har kunnat hjälpa till lite i alla fall.

Simon Wingård
2011-05-18

Lämna ett svar