Områdets väder

Vädret i Tabora

Hirrschpungs sjukdom

 

 

20161212_100727

I början av dec 2016 föddes denna lilla pojke, men  snabbt upptäckte man att han ej hade någon avföring, buken började svullna. En första operation gjordes tidigt men man  fann inget hinder eller något annat som var fel.

Den 21 /12  opererade han igen  3 veckor gammal.Barnläkarna misstänkte då Hirrschpungs sjukdom som innebär avsaknad av nervceller i tjocktarmen och kan därför ej bajsa .De har under de här veckorna många gånger med sond gått in för att tömma tarmen. Deänkte försöka skicka honom  till Bugando sjukhus i Mwanza 30 mil bort för opertaion ,  men där fanns ingen barnkirurg. Nkingas barnläkare Kasunda och en svensk barnläkaren Christian Penno som besökte Nkinga i 6 v  bestämde då att Nkingas kirurg skulle göra ett försök att lägga upp tarmen på magen alltså en  en colostomi.

FB_IMG_14858454159705/1 Doktor Christian skrev följande: Efter flera  operationer och så mycket intensivvård som är möjligt här , mycket oro och mycket annat har vi en liten förhoppning att det ska gå vägen med denna lilla påg. Klarar han detta första steg med att överleva med en stomi så finns mycket goda möjligheter att inom rimlig framtid, dvs. 6-12 månader kunna lägga ned stomin och få en hyggligt normal funktion. Vårt närmaste universitetsjukhus i Mwanza Bugando publicerade 2014 en översikt över 5 års kirurgi för denna sjukdom med 110 barn och hyggliga resultat på helt modern kirurgi. Vi håller tummar och i en del öron ibland.

20170215_101835

 

 

 

15 febr kom mamman på återbesök då dessa bilder togs. Pojken mår bra ökar i vikt, men colostomi påsen hade  lossnat lätt så man gjorde ett ingrepp dagen efter. Man tror att han ska behöva ha tarmen på magen ca 6 -12 mån.  Mamman är så glad och killen mår så bra. Hon byter själv påsarna och  hämtar nya påsar på sjukhuset när hon behöver fler.

20170213_11424520170213_114249

 

Utan Nkingas Vänner som betalade operationerna och vården hade föräldrarna EJ klarat att var kvar på sjukhuset.

Tusen Tack Alla ni som ger gåvor så detta är möjligt !!!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>